H Κρήτη βρίσκεται στην υψηλότερη θέση κατανάλωσης τυριού παγκοσμίως. Οι Κρητικοί, απολαμβάνουν καθημερινά πλούσιες γεύσεις στο τραπέζι τους όπως αυτές της γραβιέρας, της κεφαλογραβιέρας, της γλυκιάς και ξινής μυζήθρας, κ.α.
Τα τυροκομικά προϊόντα του νησιού δεν αποτελούν μόνο τη βάση για πολλά πιάτα της παραδοσιακής κρητικής κουζίνας, αλλά καταναλώνονται και μόνα τους ως ορεκτικό, συνοδευτικό, κύριος μεζές ή επιδόρπιο.
Χαρακτηριστικά, σε ένα κρητικό σπίτι θα σε υποδεχθούν με τσικουδιά και παξιμαδάκια ή γραβιέρα λουσμένη στο μέλι. Ένα παραδοσιακό κρητικό κέρασμα με πλούσια γεύση και υψηλή θρεπτική αξία.