ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΛΥΓΙΖΑΚΗΣ: 43 χρόνια υπηρετεί την παράδοση και τα προϊόντα της Κρήτης

Σήμερα στην Αττική λειτουργούν δεκάδες καταστήματα με Κρητικά προϊόντα τα οποία έχουν μπει δυναμικά τα τελευταία χρόνια στην αγορά του λεκανοπεδίου, ενώ όλο και περισσότερα νοικοκυριά προτιμούν προϊόντα του νησιού μας.

Ωστόσο, εμείς θα γυρίσουμε τη μηχανή του χρόνου πίσω, κατά 43 ολόκληρα χρόνια, όταν στην Αττική τα προϊόντα της Κρήτης ήταν άγνωστα για τους μη Κρητικούς, ενώ ακόμα και οι Κρητικοί του λεκανοπεδίου δεν μπορούσαν να βρουν τα προϊόντα του νησιού τους σε κάποιο κατάστημα.

Όλα αυτά μέχρι το 1970, τότε δηλαδή που ο Μιχάλης Αλυγιζάκης από τα Καλλεργιανά Κισάμου αποφάσισε να κάνει ένα ριψοκίνδυνο επιχειρηματικό βήμα: να ανοίξει ένα κατάστημα με γνήσια παραδοσιακά προϊόντα της Κρήτης, τα οποία έφερνε από το νησί. Το ρίσκο μεγάλο, καθώς –όπως προαναφέραμε- τα προϊόντα μας δεν ήταν δημοφιλή στο λεκανοπέδιο.

Έτσι, ο κ. Αλυγιζάκης, με πολύ μεράκι και ιδιαίτερη φροντίδα, άνοιξε το πρώτο μαγαζί Κρητικών προϊόντων στις 8 Απριλίου 1970 στην οδό Μεταξά 140 (σημερινή οδός Γρυπάρη) στην Καλλιθέα με στόχο να προβάλει τα προϊόντα που παράγει η γη της Κρήτης σ’ αυτούς που μέχρι τότε δεν τα γνώριζαν και παράλληλα να δώσει την ευκαιρία στους Κρητικούς της Αττικής να προμηθεύονται προϊόντα του τόπου τους.

Μετά από 10 χρόνια το κατάστημα μεταφέρθηκε στην οδό Κρέμου και από το 1982 βρίσκεται στην οδό Σαπφούς 23 (πάντα στην Καλλιθέα).

Εκεί, στην οδό Σαπφούς, επισκεφθήκαμε τον Μιχάλη Αλυγιζάκη και τη σύζυγό του Μαρία Κατερουδάκη – Αλυγιζάκη, με Κισαμίτικη καταγωγή κι αυτή, καθώς γεννήθηκε στον Πλάτανο Κισάμου.

Προϊόντα απ’ όλη την Κρήτη

Τα προϊόντα του καταστήματος προέρχονται από όλη την Κρήτη, κυρίως όμως από τους νομούς Χανίων και Ρεθύμνου. Ανάλογα, βέβαια, και το προϊόν, καθώς κάθε περιοχή ξεχωρίζει για κάτι διαφορετικό. Για παράδειγμα, η γραβιέρα, όπως και το θυμαρίσιο μέλι προέρχονται από τα Σφακιά (εδώ να σημειώσουμε ότι οι ρίζες της οικογένειας Αλυγιζάκη είναι στους Κομητάδες), ενώ το παξιμάδι παράγεται σε παραδοσιακούς ξυλόφουρνους της Κισάμου και των Χανίων. Όσο για το αλάτι, προέρχεται από τις παραλιακές περιοχές της γενέτειρας της κ. Αλυγιζάκη, τον Πλάτανο.

Στο κατάστημα θα βρείτε ακόμα τα πατροπαράδοτα ξεροτήγανα, με αγνό μέλι και εξαιρετική γεύση, τα οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλή σε αρραβώνες, γάμους, βαφτίσια και διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των Κρητικών της Αττικής τα επιλέγουν για κάθε εκδήλωσή τους.

Όπως μας λέει ο κ. Αλυγιζάκης, «οι Κρητικοί και όχι μόνο του λεκανοπεδίου έχουν βάλει τη μεσογειακή διατροφή στο σπίτι τους, γι αυτό και έχουμε πελάτες από όλες τις ηλικίες και από όλες τις περιοχές της Αττικής. Ένα από τα προϊόντα που έχει μεγάλη ζήτηση είναι ο βασιλικός πολτός που διαθέτουμε σε εξαιρετική ποιότητα».

Όσον αφορά το παραδοσιακό ποτό της Κρήτης, την τσικουδιά, έχει επίσης μεγάλη ζήτηση καθώς ο κ. Αλυγιζάκης προσέχει ιδιαίτερα από πού την προμηθεύεται. «Η τσικουδιά μας προέρχεται από την Κίσαμο, αλλά και από άλλες περιοχές του Νομού Χανίων, καθώς και το Ρέθυμνο. Είναι ανόθευτη και ιδιαίτερα γευστική, γι αυτό και έχουμε πολλούς μόνιμους πελάτες και γι αυτό το προϊόν.

Ακόμα στο κατάστημα του κ. Αλυγιζάκη θα βρείτε: ρακόμελο, κρασί (μαρουβά) 10 ετών, ροζέ και κόκκινο κρασί, ρετσίνα, γλυκά κουλουράκια, χιλοπίτες, αλατσολιές Σελίνου, πράσινες ελιές, σπαστολιές, ρίγανη, τραχανά, μαραθόπιτες κ.α.

«Έχουμε πετύχει να διαθέτουμε αγνά προϊόντα της Κρήτης σε χαμηλές τιμές, παρά τα έξοδα μεταφοράς για να έρθουν τα προϊόντα μας από την Κρήτη. Αυτό που μας χαροποιεί ιδιαίτερα είναι ότι έχουμε πολλούς μόνιμους πελάτες εδώ και πάρα πολλά χρόνια», λέει ο κ. Αλυγιζάκης, τονίζοντας όμως ότι «κάποιοι που… βαφτίζουν «Κρητικά» κάποια προϊόντα που δεν έχουν καμία σχέση με το νησί μας, δημιουργούν προβλήματα στην αξιοπιστία των προϊόντων.

*Το κατάστημα του κ. Αλυγιζάκη βρίσκεται στην οδό Σαπφούς 23 στην Καλλιθέα και τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι: 210 – 95.17.390, 210 – 95.25.444 και 6977 – 341.878

Πηγή: http://neoiorizontes-press.blogspot.com/